Veelgestelde vragen over statieven

Het is onmogelijk om een spottingscope of telescoop uit de hand waar te nemen. Dit omwille van het feit dat een telescoop uitgerust is met een oculair met een vergroting van meer dan 15 keer. Door de handbeweging is het quasi onmogelijk een stabiel beeld te verkrijgen.

Een statief kan een oplossing bieden voor in het veld. In de wagen kan een raamstatief of rijstzak een oplossing zijn.

De grootste verschillen tussen een statief uit aluminium of carbon  

Als we spreken over de bestanddelen aluminium en carbon, dan gaat het altijd over de buizen waaruit het statief is vervaardigd. Bij een carbon statief bestaan enkel de buizen uit carbon. De rest is kunststof of aluminium.
Een keuze maken tussen deze twee soorten statieven is volgens persoonlijke smaak. De twee grootste verschillen zijn echter het gewicht en de prijs.

Een verduidelijking

Een carbonstatief heeft het voordeel dat het zeer licht is van gewicht. Aluminium is reeds een lichtmetaal maar carbon is lichter.

Wanneer u veel op pad bent en de telesoop voor grote tochten wilt meedoen, dan kan een carbonstatief een oplossing bieden. Wanneer u eerder een statisch persoon bent en gewicht geen belemmering vormt, kan de keuze voor een statief uit alumium een goede keuze zijn. 

De prijs

Eenzelfde type statief kan bestaan uit carbon of alumium.  Het carbonstatief zal duurder zijn dan hetzelfde statief uit aluminium. 

Stevigheid - stabiliteit - trillingen

De stabiliteit vermindert bij een carbonstatief. Vandaar geef ik persoonlijk de voorkeur aan een aluminiumstatief wanneer er veel wind is. Daarnaast worden trillingen vlugger geabsorbeerd bij carbon. Echter kan dit wel breken wanneer men op de buizen trapt.

Hoogte statief is afhankelijk van de inkijk van de telescoop 

De hoogte van een statief hangt af van het type telescoop die men gebruikt alsook van de grootte van de persoon. Er bestaan twee types telescopen: een telescoop met een rechte inkijk en een telescoop met een schuine inkijk. Deze laatste is de meest gebruikte telescoop.

Bij een telescoop met rechte inkijk moet de maximale grootte van het statief minimum de grootte van de persoon zijn, gemeten van de grond tot aan de ogen. Men kan nog altijd, indien het statief over een middenkolom beschikt, deze gaan uitschuiven. Probeer altijd de hoogte van de middenkolom te beperken want anders wordt het statief op deze manier onstabieler en dus onderheviger aan trillingen.

Telescopen met een schuine inkijk kan het statief op een lager standpunt gemonteerd worden. De regel is hier dat de hoogte wordt gemeten van aan de grond tot aan het borstbeen. Met de middenkolom kan eventueel de telescoop nog een beetje hoger geplaatst worden.

Bij ieder statief is de maximale belasting gekend. Hoe groter de diameter van de buizen hoe meer gewicht toelaatbaar is.

Voor lichtgewichttelescopen volstaat de standaard dikte van de buizen. Voor iets zwaardere telescopen en telescopen waarmee men aan digiscopie doet, worden eerder zwaardere statieven aanbevolen omwille van de grotere stabiliteit. Een steviger statief heeft uiteraard iets meer gewicht.

Click systeem

Voordeel

  • Snel poten in- of uitschuiven

Nadeel

  • Extra lawaai
  • Bijregelen veer: voldoende spankracht systeem
  • Stof of vuil bij het indraaien van de poten.

Draai systeem

Voordeel

  • Geruisloos
  • Geen stof of vuil in het buizensysteem

Nadeel

  • Tijd: het vast-of loszetten van het systeem duurt iets langer.